Saturday, February 2, 2013

Tomati dhal


Midagi  pisut vürtsikamat  Eesti talve... Lisaboonus lisaks  heale maitsele:
Köömned aitavad kaasa seedimisele, leevendavad hingamisteede haigusi, astmat, bronhiiti, nohu, aneemiat.
Ingver aitab hommikuse iivelduse ja merehaiguse vastu, vähendab valu ja põletikku, samuti kasutatakse külmetuse ja gripi ennetamiseks ning raviks, veel leevendab migreeni, kõrvetisi ning menstruatsiooni valusid.
Tšilli sisaldab paljusid vitamiine, nagu A- ja C-vitamiin, mis mõlemad on tähtsad antioksüdandid, ning flavonoide, mis tugevdavad immuunsussüsteemi ja kaitsevad vähi eest. Tšillipipart kasutatakse isutuse, ninaverejooksu, peavalu, hambavalu ja veel paljude teiste terviseprobleemide korral.

Koostis:

250 ml punaseid läätsi
4 tükeldatud tomatit (või 400 ml purustatud tomatite konservi
0,25 tl kurkumit
1,5 tl soola
1 tl riivitud ingverit
1 tl hakitud küüslauku
1 spl õli
0,5 tl vürtsköömneid (jeera)
2 hakitud punast tšillit või 1 tl tšillipulbrit
1 tl sinepiseemneid (või seemnetega sinepit)


Loputa läätsed külma veega läbi, tõsta potti, lisa 1 l vett ja lase keema tõusta. Lisa purustatud tomatid, kurkum ja sool. Keeda madalal kuumusel kuni läätsed on pehmed, seejärel sega hulka hakitud ingver ja küüslauk.
Samal ajal võta väike pann, aseta tulele ja aja õli kuumaks. Kuumuta õli sees vürtsköömeid ja sinepit (või sinepiseemneid), vähenda kuumust ning lisa hakitud tšilli (või tšillipulber). Kuumuta veel umbes 30 sekundit, samal ajal segades. Nüüd vala kuumutatud maitseained läätsesegu hulka ning keeda veel mõni minut.
Serveeri riisi või india leibadega.

allikas: www. perenaine.ee


No comments:

Post a Comment