Tuesday, February 5, 2013

Guaraana


Teised nimed guaraanal: guaranine, Paullinia cupana
Guraana on igihaljas ronitaim, mis kasvab Amazonase vihmametsade piirkonnas, peamiselt Brasiilias.

Milliste probleemide korral võib guaraanast abi olla
  • ·         Väsimus/Nõrkus
  • ·         Ülekaal
  • ·         Migreen või mingit  muud tüüpi  peavalu
  • ·         Madal libiido
  • ·         Mõõdukas depressioon
  • ·         Artriit
  • ·         Kõhulahtisus

Guraana on taim, mis kasvab Amazonase vihmametsades, sisaldades suures koguses guraniini, mille toime on väga sarnane kofeiinile.  Indiaani hõimud on sajandeid  kasutatud guraanat söögiisu vähendamiseks, väsimuse vähendamiseks ja  kõhulahtisuse raviks. Isegi pohmelli raviks on kasutatud guraanat, peamiselt küll peavalu leevendamiseks.

Ülemaailmselt on guraana tuntud mitte lihtsalt kui kiiresti energiat andev taim, vaid oma rasvapõletus omaduste poolest. Guraana  tõstab  südamelöögisagedust, vererõhku, kiirendab hingamist, kiirendab  neerupealiste tööd ja  parandab  konsentratsioonivõimet.  Uuringud on näidanud, et guaraana on  ohutu kasutada  kesknärvisüsteemi stimulandi ja kaalulangetuse abivahendina.  

Nagu kofeiini guraana stimuleerib neerupealseid, mille tulemusena vabanevad hormoonid epinefriin, norepinefriin ja dopamiin, mis suurendavad kaalukaotust, annavad energiat, vastupidavust kui ka suurendavad konsentratsioonivõimet

Lisaks sellele, et guraanast võib olla abi kaalukaotusel, positiivne mõjub võib olla ka nii meeste kui naiste seksuaalihale , suurendades heaoluutunnet ja isegi vähendades suitsiidiriski.  Guraanal on ka lisaomadusi, mida kofiinil pole. Guraana võib leevendada seedesüsteemihäireid ja isegi ennetada kõhulahtisust.

Kuidas ja kui palju kasutada

Nagu ka kõigi teiste stimulantid puhul  tuleb guraana tarvitamisel  vältida üledoseerimist.  Üledoosi korral muutub inimene rahutuks, kergesti ärrituvaks, mis on üpris sarnane olukord kui juua liiga palju kohvi.
Uuringud näitavad, et päevane tarbitab kogus võiks jääda 500 ja 100 mg vahele, manustades 3xpäevas.
Tuleb meeles pidada, et inimeste reaktsioonid stimulantide nagu seda on ka guraana, võivad varieeruda väga suuresti.  Kindlasti on vaja veel lisauuringuid, et kindlaks teha, milline on optimaalne tarbitav annus.  Soovitav on alustada 500 mg-st, mis on võrdne suure tassi kohviga.  Omaltpoolt lisaksin, et kui juba hakata guraanat kasutama, siis oleks mõistlik kohvi tarbimisega piiri pidada.
Guraana seemntest saab ka teed teha,kui võtta 1 kuni 2 g seemneid ühe tassi vee kohta ning keeta 10 min. Iga tassitäis sisaldab 50 mg ja võib juua 3x päevas.
Parim aeg guraana või mõne teise kofeiini sisaladava toidulisandi tarvitamiseks on vähemalt 30 minutit enne treeningut või päeva jooksul kui tunned väsimust.  Guraanat nagu ka teisi kofeiini sisaldavad tooteid ei ole soovitav tarvitada enne magama minekut, sest see võib  põhjustada rahutst, ärevust või isegi unehäireid.  
Ühes hiljutis uuringus leiti, et guraana kombineerimise Yerba matega aitab olulisel määral kaasa kaalulkaotusele kui ka tekitab täiskõhutunde pikemaks ajaks.
Loomadega tehtud uuringus leiti, et guraana kombineerituna koos CLA-ga vähendab rasvarakke 50%.

Mida  kindlasti silmas pidada enne guraana tarbimisega alustamist
  • ·         Liigtarvitamine võib põhjustada ärevust, rahutust, konsentratsiooniraskuseid, unehäireid.
  • ·         Rasedad ja rinnaga toitvad naised peaksid hoiduma guraana tarvitamisest.
  • ·         Inimesed, kes on väga tundlikud stimulantide suhts peaksid hoiduma guraana tarbimisest.
  • ·         Kuna guraana toime on sarane kohvi toimele, siis tuleks piirata tee ja kohvi joomist guraana tarvitamise perioodil.
  • ·         Retseptiravimite tarvitamise korral tuleks kindlasti arstiga konsulteerida, enne kui hakata guraanat tarvitama. 
allikas: http://www.nutros.net/nsr-0201y.html

No comments:

Post a Comment